Egipat Leto 2019 – 6 noćenja

Egipat Leto 2019 – 9 noćenja

Egipat Leto 2019 – 10 noćenja

Egipat Leto 2019 – 13 noćenja

 

 

 

Početaka ljudske civilizacije na neki način je i prva turistička destinacija na svetu… Danas predstavlja nezaobilazno odredište turistima iz celog sveta. Njen ukras su, između ostalog, višemilionski glavni grad Kairo sa svim svojim različitostima, Crveno more, luksuzni hoteli i peščane plaže, aktivan noćni život… Turistički pečat zemlji faraona daje i uzbudljivo krstarenje vodama Nila, kao i doživljaj orijentalne trgovine… Piramide Gize jedno su od sedam svetskih čuda antičkog sveta… Egipat je i Abu Simbel, hram isklesan u steni sa nestvarnim statuama Ramzesa II… Egipat je i moćna reka Nil, istorijom obojena Aleksandrija i fascinantni Luksor..
Vremenska zona: +2 GMT
Turizam ima izuzetan značaj u spoljnotrgovinskoj razmeni Egipta sa inostranstvom. Prema najnovijim procenama Ministarstva za turizam, očekuje se da će u najskorijoj budućnosti turizam biti najznačajnija privredna grana. Samo u prethodnih 5 godina, prosečan godišnji prihod od turizma iznosio je preko 5 milijardi američkih dolara. Godine 1999. 4,5 miliona turista posetilo je Egipat (od toga 90% posećuje Kairo, piramide u Gizi, hramove u Luksoru i ostale zanimljivosti Egipta). Krajem 80-ih i početkom 90-ih godina mnogi turisti posećuju Crveno more, naročito u zimskom periodu (zbog predivne i ugodne klime). 

Hoteli u Egiptu su članovi Egipatske hotelijerske asocijacije (Egyptian Hotel Association). Godine 2006. u upotrebu je uvedeno 16.000 novih hotelskih soba, tako da je broj ukupnih hotelskih soba povećan na 176.000.
U većini egipatskih muzeja, ulaznica se naplaćuje između 10 i 20 evra. Fotografisanje uglavnom nije dozvoljeno, a tamo gde jeste, naplaćuje se između 10 i15 evra i nije dozvoljena upotreba blica. Snimanje video kamerom dozvoljeno je na malom broju lokacija i naplaćuje se do 100 evra.
Egipatska kultura stara je već više od pet hiljada godina. Drevni Egipat je jedna od najstarijih civilizacija. Posle ere faraona, Egipat je bio pod stalnim uticajem helenizma, hričćanstva i islamske kulture. Danas je kultura Egipta pod uticajem Zapadne civilizacije ali sa snažnim elementima drevne egipatske kulture. Najviše nominacija za Nobelovu nagradu u Africi ima Egipat. Naguib Mahfouz, književnik, dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1988. godine.