Polazak iz Bogatića oko 06:00 h (Mačvanske i Sremske Mitrovice)…

Prva poseta je u Orašcu gde ćemo posetiti i muzej i ceo kompleks spomen parka Orašac. Ovo mesto nadomak Aranđelovca je mesto dogovora o podizanju Prvog srpskog ustanka i proglašenja Karađorđa Petrovića vrhovnim voždom, na Sretenje, 15. februara 1804. godine. Znamenito mesto Orašac obuhvata i dragocene objekte narodnog graditeljstva kao trajno svedočanstvo materijalne kulture na ovim prostorima u 18. i 19. veku.U spomen velikom istorijskom događaju koji je srpskom narodu doneo nacionalnu slobodu i pokrenuo stvaranje Srbije kao moderne evropske države, 15. februar se slavi kao Dan državnosti.

orašac

Zatim sledi dolazak i razgledanje Topole smeštene u slikovitom srcu Šumadije kao i tzv. Karađorđevog grada . Tu se nalaze ostaci utvrđenja iz Prvog srpskog ustanka, posetićemo muzej posvećen ustaniku i njegovim učesnicima, kao i staru crkvu, Karađorđevu zadužbinu i u njoj prelepo rezbaren ikonostas, rad mijačkih majstora iz Makedonije. Slobodno vreme za vašu šetnju.

kar grad

Potom odlazimo na Oplenac do mauzoleja porodice Karađorđević. Crkva zaista ostavlja bez daha. Crkva dominira svojim položajem na vrhu brda i okružena je lepo uređenim parkom i šumom. Petokupolna crkva je izgrađena u vizantijskom stilu i obložena je belim venčačkim mermerom. Jedinstvena je po tome što je prekrivena mozaicima (40 miliona kockica u 15,000 nijansi). Među mozaicima su i kopije najlepših fresaka iz 60 srpskih manastira, 725 kompozicija sa 1500 figura, što je čini pravom antologijom srpskog srednjevenkovnog fresko slikarstva. U crkvi se nalazi i raskošna kripta sa ostacima 25 člana porodice Karađorđević medju kojima i Kralja Petra II, poslednjeg srpskog kralja, čije su mošti nedavno donešene.

crkva

Nećemo propustiti ni posetu kući Petra I Oslobodioca u kojoj se danas nalazi muzej galerija sa postavkama vezanim za život ove dinastije. Među predmetima se nalaze i neki predmeti neprocenjive vrednosti.

Petrova kuća

U sklopu kompleksa posetićemo i vinogradarevu kuću . Kako je topolski kraj uvek bio poznat po vinogradima, na Oplencu je blizu zadužbinskog kompleksa podignuta kuća za vinogradara. Zidana je u tradicionalnom šumadijskom stilu, a nalazi na severnoj padini Oplenca. Njeni podrumi su ukopani u blagi nagib zemljišta, a ima i prostran trem. Podignuta je 1911. godine i u njoj je izvesno vreme živeo upravnik kraljevskih vinograda. Danas njene prostorije služe kao galerijski prostor među čijim postavkama je i legat poznatog srpskog slikara Nikole Graovca.

vinog kuća

Put nas dalje vodi ka pećini Risovača. Dugogodišnjim istraživanjima Risovačke pećine otkriveno je mnoštvo fosilizovanih kostiju i zuba brojnih životinjskih vrsta koje su za vreme poslednjeg ledenog doba živele na stepama oko Risovače.

risov risovač

Za kraj ovog izleta ostavili smo  Aranđelovac koji ima najlepši park u Srbiji u kome se nalazi mnoštvo skulptura, bazena, fontana ali samo jedno Staro zdanje koje je sagradio Knez Mihajlo Obranović, 1868 godine samo jedno godinu nakoš što su turci potpuno napustili Srbiju.

-staro-zdanje

pogled na park

Kada dođete u Aranđelovac, ne možete zaobići ovaj park, jer se nalazi u samom centru, uzimajući svu slavu gradu. Iako je u sklopu Bukovičke banje, nemate osećaj da joj pripada. Kao da je stvorio svoj identitet i nikome ne pripada. Jednostavno je svoj.

U kasnim popodnevnim satima polazak za Bogatić

 

CENA ARANŽMANA: 2.150.00

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:
prevoz visokopodnim turističkim autobusom na navedenoj relaciji (klima/grejanje, audio-video oprema) prema planu i programu izleta
-obilaske prema programu
-usluge turističkog vodiča / pratioca tokom izleta
-troškove ogranizacije izleta

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA

-individualne troškove putnika

-ulaznica za kompleks Oplenac-500.00din.

-ulaznica za kompleks Orašac – 150.00din.

-ulaznica za pećunu Risovaču – 200.00din.

NAČIN PLAĆANJA
Gotovinski, uplata avansa od 1.000.00,din.prilikom rezervacije, ostatak najkasnije 10 dana pred polazak   
ili u celosti gotovinski prilikom rezervacije.

Vaša Turisticka Agencija Meridijan

Bogatic,Vojvode Stepe 45 , 77 87 152, 063 87 555 04 www.meridijanbogatic.rs