JORDAN 9 DANA 

THE BEST OF JORDAN 

AMAN – AKABA – MRTVO MORE – MADABA – PLANINA NEBO

(OPCIONO: PETRA + VADI RUM PUSTINJA + DŽERAŠ )

9 DANA / 7 NOĆI

Za mnoge ljude Jordan počinje i završava se sa magičnim drevnim gradom Petra. Ipak, Jordan – hašemitska kraljevina, mesto je ukrštanja najstarijih svetskih civilizacija, raskrsnica Bliskog Istoka, zemlja raskoši i stila, mešavina tradicionalnog Bliskog istoka i savremenog Zapada. Ima toliko toga da se vidi u Jordanu- uništeni rimski gradovi, zamkovi krstaša, pustinjske građevine, biblijska mesta, potok gde je kršten Isus, tvrdjava gde je Irod odrubio glavu Jovanu Krstitelju i vrh brda gde je Mojsije uočio obećanu zemlju. Na ovom putovanju vratićete se u prošlost, više od 2000 godina unazad, da otkrijete tajne misterioznog “ružičastog grada” Petre, zakoračite u magičnu pustinju Wadi Rum i uživate u miru koji vam samo ona može pružiti, a na kraju se prepustite čarima orijentalne kuhinje u uzbudljivoj Akabi. Jordanci su strastven i ponosan narod i zaista pozdravljaju i dočekuju posetioce raširenih ruku.

 

Aman – glavni grad Jordana, fascinantan grad kontrasta. Jedinstvena mešavina starog i novog, na idealnom mestu, na brdovitom području između pustinje i plodne doline Jordana. U komercijalnom delu grada, nalaze se moderne zgrade, hoteli, restorani, umetničke galerije, butici, kafići i radionice sitnih zanatlija. Istorijski centar je dosta tradicionalniji. Stanovnici Amana su kulturni, obrazovani i izuzetno gostoljubivi domaćini. Oni pozdravljaju posetioce i ponosno im pokazuju svoj fascinantan i veličanstven grad, star onoliko, koliko istorija pamti.

Petra – živopisne crvene planine i grandiozni mauzoleji nemaju ništa zajedničko sa modernom civilizacijom, a od modernog čoveka zahtevaju jedino da budu cenjeni u svojoj pravoj vrednosti kao jedno od najvećih čuda ikada stvorenih. Iako je dosta pisano o Petri, ništa vas ne može pripremiti za ovo neverovatno mesto. Petra, svetsko čudo, bez sumnje je Jordansko najvrednije blago. To je, jedinstveni grad, uklesan u stene pre više od 2000 godina, od strane vrednih nomadskih doseljenika – Nabatejaca. Saznaćete zašto je sagrađena baš na ovom mestu, na čvorištu trgovačkih puteva. Ulaz u grad krije uzak prolaz – Al Sik, visokih vertikalnih stena, dužine od oko jedan kilometar. Šetnja al sikom je iskustvo samo po sebi. Boje i formacije stena su nesvakidašnje, a kada stignete do kraja, ugledaćete po prvi put riznicu – Al Khazneh zapanjujuće visine od 43 metra i visokom, ukrašenom fasadom, koja svojom grandioznošću tera svakog posmatrača da se oseti maleno I ponizno. Veruje se da je isklesana početkom 1. veka kao mauzolej kralja Areta IV i najvrednije je remek delo nabatejskog graditeljstva.

Plan i program puta:

  1. dan : Beograd – Budimpešta – Aman

Sastanak grupe na dogovorenom mestu i polazak za Budimpeštu. Dolazak na aerodrom i čekiranje na let za Aman. Poletanje aviona iz Budimpešte u 14:10h, broj leta FR5097. Sletanje u Aman u 18:30h po lokalnom vremenu. Nakon graničnih formalnosti transfer do smeštaja i ulazak u sobe. Slobodno vreme. Noćenje.

2.dan : Aman – Džeraš – Akaba

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Slobodno vreme u Amanu ili predlažemo fakultativni obilazak Džeraša. Džeraš je dom ruševina helenskog grada Gerase koji je po predanju sagradio Aleksandar Veliki. Pod rimskom vlašću Džeraš je izrastao u prosperitetni trgovački grad. Smatra se jednim od najbolje očuvanih drevnih rimskih gradova na svetu. Divićemo se trgovima, hramovima i avenijama koje su nekada vrvele životom, pod rimskom upravom. Otkrićemo naselja koja datiraju iz bronzanog i gvozdenog doba. Čućemo priču o nastanku prvih idola i razvoju religije na Bliskom istoku. Nakon obilaska, povratak u Aman i polazak za Akabu u dogovoreno vreme. Dolazak u Akabu i ulazak u smeštaj. U dogovoreno vreme prošetaćemo gradom sa vodičem. Slobodno vreme. Noćenje.

 

3.dan : Akaba – Petra

Slobodan dan za individualne aktivnosti ili vam možemo ponuditi fakultativni obilazak Petre. Petra je svetsko čudo i najvrednije bogatstvo Jordana, ružičasto-crveni grad star koliko i atinski akropolj. Prolazimo kroz živopisne crvene planine, obilazimo izgubljeni grad uklesan u stene i otkrivamo njegove tajne. Petra je centar jedinstvene kulture Nabatejaca, starih trgovaca i spretnih klesara, mesto koje je i čak i Rimljane ostavljalo bez daha. Povratak u smeštaj. Slobodno vreme. Noćenje.

 

 

4.dan : Akaba – Wadi Rum

Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili vam možemo ponuditi dvodnevni fakultativni odlazak do pustinje Wadi Rum. Wadi Rum je područje na jugu Jordana, zaštićeno od strane UNESCO-a zbog svojih prirodnih retkosti i jedinstvenih planinsko-pustinjskih predela. Po dolasku u kamp, sledi ručak i pauza za čaj ili kafu, nakon čega sledi prava avantura. Obilazak započinjemo vožnjom džipovima, kojima ćemo ući duboko u pustinju, kako bismo videli jedinstvene kamene formacije, različite vrste i boje peska, posetili mesta na kojima su snimani poznati filmovi.  Slušaćemo priče o arapskom revoltu čuvenom Lorensu od Arabije i filmu koji je sniman upravo ovde. Vožnju završavamo u blizini kampa, gde ćemo uživati u zalasku sunca a nakon toga, odlazimo na večeru koju su nam spremili naši domaćini – beduini. Noćenje.

5.dan : Wadi Rum – Akaba

Ranoranioci će imati priliku da gledaju filmski izlazak sunca uz buđenje pustinje. Oni koji budu želeli potpun doživljaj, moći će da se pogode sa Beduinima i odu na jahanje kamila/konja. Doručkujemo i grejemo se uz vatru, ispijajući aromatični beduinski čaj. Slobodno vreme. Na putu ka Akabi, zaustavićemo se još jednom, da bi izbliza videli voz i istorijsku stanicu Hedžazke železnice. Čućemo priču o projektu koji je za cilj imao brz i bezbedan transport hadžija od Istanbula do Meke. Ispostavilo se da će ova pruga zapaliti prvu iskru Arapskog revolta i tokom istog biti od strateške važnosti za obe strane.  U dogovoreno vreme povratak u Akabu i slobodno vreme u gradu. Noćenje.

6.dan : Akaba

Slobodan dan u Akabi za indivdiualno istraživanje grada. Predlažemo vam odlazak do plaže i uživanje u Crvenom moru. U dogovoru sa vodičem možemo organizovati krstarenjem Crvenim morem. Preporučujemo da u dogovoru sa vodičem posetite jedan od tradicionalnih restorana i probate čuveno lokalno jelo – Mansaf. Noćenje.

7.dan : Akaba – Mrtvo more – Madaba – Planina Nebo – Aman

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. U dogovoreno vreme polazak za Mrtvo more. Koliko ste puta kao mali zamišljali kako opušteno čitate knjigu dok uživate u moru, a ne tonete? Zajedno ćemo doživeti ovaj fenomen u najslanijem „moru“ na svetu, u kojem prosečni salinitet iznosi neverovatnih 34 procenta.  Površina jezera nalazi se na -430 m, a dno na -743 m. Nastavljamo dalje ka Madabi. Madaba je jedan od najstarijih gradova na Bliskom istoku i dom brojnih crkava. Mnoge su sada u ruševinama ali se još uvek mogu videti mozaici iz 7. i 8. veka. Odlazimo do planine Nebo odakle ćemo uživati u pogledu na Svetu zemlju i dolinu reke Jordan. Po predanju, Bog nije dozvolio Mojsiju da kroči na tlo obećane zemlje, već samo da je pred smrt vidi sa vrha planine. Ukoliko bude vedro, možemo videti i Jerusalim. Nastavljamo dalje ka Amanu. Dolazak u Aman i ulazak u sobe. Slobodno vreme. Noćenje.

 

8.dan : Aman – Budimpešta – Beograd

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Krećemo u obilazak Amana. Posetićemo džamiju kralja Abdule koja je završena 1989. godine kao spomenik osnivaču modern dinastije jordanskih kraljeva. Karakteristična džamija sa plavom kupolom može da primi 7000 vernika. Ovo je jedina džamija u Amanu koja otvoreno dočekuje nemuslimanske posetice i to isključivo van vremena molitve. Nakon obilaska nastavljamo dalje ka citadeli koja se nalazi na uzvišenju, 132 metara iznad centra grada. Videćemo ostatke prvog grada Rabat Amona, helenske i rimske ruševine, ostatke Herkulovog hrama kao i Umajadsku palatu. Obilazak nastavljamo u podnožju, istraživanjem rimskog amfiteatra koji je izgrađen početkom drugog veka nove ere. Slobodno vreme. Predlažemo da probate amanski falafel i zasladite se čuvenim bliskoistočnim slatkišem – knafom. U dogovoreno vreme transfer do aerodroma i let za Budimpeštu u 19:05h, broj leta FR5096. Sletanje u Budimpeštu u 21:50h po lokalnom vremenu. Transfer do Beograda.

9.dan:Beograd

Dolazak u Beograd. Kraj programa.

 

Aranžman obuhvata:
-Povratni transfer na relaciji Beograd – Budimpešta – Beograd

-Povratnu avio kartu na relaciji (Budimpešta – Aman – Budimpešta – ekonomska klasa) sa uključenim taksama i ručnim prtljagom do 10kg
-Sve transfere i obilaske prema programu putovanja (u zavisnosti od broja putnika, mogu biti: autobus, minibus, kombi)
-Smeštaj u Amanu u hotelu 4* na bazi 2 noćenja sa doručkom – kontinentalni (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
-Smeštaj u Akabi u hotelu 4* na bazi 5 noćenja sa doručkom – kontinentalni (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
-Razgledanje Amana
-Obilazak Madabe, planine Nebo i Mrtvog Mora, ručak na Mrtvom moru 
-Troškove organizacije putovanja
-Vizu za Jordan 
-Stručno vodjstvo puta / predstavnika agencije

Aranžman ne obuhvata:
-Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu – na upit
-Individualne troškove

-Napojnice za vozače i lokalne vodiče (cca 30€)
-Fakultativne izlete i obilaske, ulaznice za kulturno istorijske spomenike
-Doplatu za čekirani prtljag 20kg
-Osiguranje od otkaza putovanja
–Putno zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju kovida na destinaciji / osigurana suma 15000€