NEPAL 11 DANA 10.10.

THE BEST OF NEPAL 

AVANTURA KATMANDU

11 DANA / 8 NOĆI

Zvanično najviša država na svetu, Nepal je opšte poznat kao „krov sveta“. Sasvim opravdani nadimak za ovu himalajsku zemlju, gde visoke, snegom prekrivene planine nestaju u oblacima. Nepal nudi mnogo više od planina. Kao mesto rodjenja Bude, Nepal je važno mesto hodočašća za milione budista koji dolaze sa raznih strana sveta. Gde god da krenete dočekaće vas širokim osmesima. Nepalci spadaju u najdruželjubivije ljude na svetu i nemojte se iznenaditi ukoliko vas pozovu u svoj dom na šoljicu čaja. Smešten na vrhu sveta, Nepal je na samom koraku od raja, a oni koji su otkrili njegove čari sigurno se tako i osećaju.

 

Plan i program puta:

 1. dan :Beograd – Doha

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme. Let za Dohu u 13:20h, broj leta QR 232. Sletanje u Dohu u 19:15h po lokalnom vremenu. Transfer do hotela i noćenje.

 1. dan (11.10.):Doha – Katmandu

Odjavljivanje iz hotela i slobodno vreme do polaska na aerodrom. Poletanje aviona iz Dohe u 18:50h, broj leta QR 644. 

 

 1. dan :Kathmandu

Dolazak u Kathmandu u 02:20h po lokalnom vremenu, glavni grad Nepala. Nakon dobijanja vize na aerodromu i pasoške kontrole, transfer do smeštaja u Thamelu, turističkom delu Kathmandua. Noćenje.

 1. dan :Kathmandu

Kathmandu se nalazi u Kathmandu dolini okruženoj Himalajima na severu i visokim brdima sa ostale tri strane. U njoj se nalaze ostaci još dve prestonice srednjevekovnih kraljevstava, mnogobrojni hinduistički hramovi, stare palate, budistički manastiri i stupe… Većina ovih spomenika pod zaštitom je UNESCO-a. Slobodan dan ili fakultativni obilazak: Durbar square – centralni trg Kathmandua sa mnogim hramovima i velikom palatom iz srednjeg veka u sred gradske gužve su odličan početak za prvo upoznavanje sa duhom ovog grada. Ako budemo imali sreće, videćemo i živu boginju Kumari, devojčicu koja se bira na svakih nekoliko godina kao otelotvorenje boginje iz Hindu mitologije. Zatim obilazimo Boudhanath stupu, drugu najveću budističku stupu na svetu i centar tibetanske zajednice Katmandua. Možda sretnemo i slikovite Sadhu-e, svete hindu ljude koji su se odlučili na asketski život zarad vere. Povratak u Thamel. Slobodno vreme. Noćenje.

 

 1. dan :Kathmandu

Slobodan dan ili fakultativno razgledanje: Swayambhunath stupa (popularno nazvan Hram majmuna) nalazi se na brdu iznad Katmandua, a pored nje nalazi se nekolicina hindu hramova. U gužvi budističkih hodočasnika, koji ritualno obilaze oko stupe i hinduističkih vernika, koji izvode ritual odmah u hramu pored, može se videti savršen sklad hindu i budističke religije i kulture koji vlada u Nepalu. Nakon toga obilazimo Patan i Baktahpur, male gradove koji su nekada bili prestonice zaraćenih kraljevstava u Kathmandu Dolini. Danas, oni su gradovi-muzeji, centri zanatstva i umetnosti, svaki unikatan i specifičan na svoj način. Slobodno veče. Noćenje.

 1. dan : Kathmandu – Chisapani

Slobodni dani u Katmandu ili fakultativni trodnevni treking. Nakon doručka krećemo na izlet. Vozimo se do mesta Sundarijal, koje predstavlja glavno mesto za snabdevanje vodom u Katmandu-u. Iz Sundarijala krećemo uzlaznom putanjom, prolazimo kroz nacionalni park Shivapuri i uživamo u spektakularnom pogledu na Himalaje, šume, sela i na prelepa pirinčana polja. Nastavljamo dalje prema selu Chisapani koje se nalazi na nadmorskoj visini od 2,194 metara i odakle se pruža neverovatan pogled na planinski lanac Ganeš i Langtang. Noćenje.

 1. dan : Chisapani – Nagarkot

Nakon doručka nastavljamo put dalje. Naša sledeća stanica je Nagarkot. Krećemo nizbrdo niz novoizgradjeni i neasfaltirani put koji nas dovodi do nacionalnog parka Shivapuri. Prolazimo kroz park, okružuju nas ptice i čuju se zvuci potoka. Pauzu za ručak pravimo u selu Jhule. Nakon odmora i ručka nastavljamo dalje, prolazimo kroz lokalna sela i krećemo da se penjemo strmom uzbrdicom do Nagarkota. Nagarkot je mirno, malo selo i jedno od najboljih mesta u Nepalu odakle se pruža nezaboravan pogled na Himalaje. Noćenje.

 1. dan: Nagarkot – Dhulikhel – Kathmandu

Budimo se rano ujutru kako bismo dočekali izlazak sunca. Nakon doručka nastavljamo dalje ka Dhulikhelu. Prolazimo stazama gde smenjuju prelepi pejzaži i pogledi na planine. Imaćemo prilike i da vidimo kulturno – lokalna sela kao i životni stil lokalnog stanovništva. Ulazimo u vozila i vraćamo se nazad za Katmandu. Dolazak u Katmandu i slobodno vreme. Noćenje.

 1. dan: Kathmandu 

Slobodni dan u Katmanduu za odmor, sumiranje utisaka i kupovinu suvenira. Noćenje.

 1. dan : Katmandu 

Budjenje i napuštanje soba. Slobodno vreme do leta za Srbiju. Polazak na aerodrom u dogovoreno vreme. 

 1. dan :Katmandu – Doha – Beograd

Let za Dohu u 03:50h, broj leta QR645. Sletanje u Dohu u 06:05h po lokalnom vremenu. Pauza izmedju letova je 1h i 30 minuta. Poletanje aviona iz Dohe u 07:35h, broj leta QR231. Dolazak u Beograd u 12:20h po lokalnom vremenu.

 

Aranžman obuhvata:
-Povratnu avio kartu redovna linija (Beograd – Katmandu – Beograd sa presedanjem u Dohi – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama i prtljagom

-Smeštaj u Dohi u hotelu 3* na bazi 1 noćenja (1/2 i 1/3 sobe sa klimom)
-Smeštaj u Katmandu u hotelu 4* na bazi 7 noćenja sa doručkom (1/2 i 1/3 sobe sa klimom)
-Sve transfere po programu putovanja (u zavisnosti od broja putnika, mogu biti: autobus minibus, kombi, auto)
-Troškove organizacije putovanja
-Stručno vodjstvo puta / predstavnika agencije

Aranžman ne obuhvata:
-Vizu za Nepal (35$ – podložno promeni) – dobija se na granici
-Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu – na upit
-Individualne troškove
-Fakultativne izlete i obilaske
-Hranu
-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
-Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučuje